TD journalistiek & communicatie  


 
Hieronder enkele voorbeelden van teksten die ik schreef voor journalistieke opdrachtgevers. Ze zijn gesorteerd per onderwerp.

toerisme & recreatie

Deventer Wat anders is een verassend vrijetijdsmagazine voor Deventenaren. Ik schreef hiervoor onder meer een artikel over
Burnside, de beroemde winkel en indoor skatebaan.
It's gotta be burnside
Vaart maken, evenwicht houden, door de knieën, springen en weer landen op de voortbewegende plank. Op de hellingen en trappen bij de Leeuwenbrug halen jongens halsbrekende toeren uit met skateboards en skates. Vraag je skaters echter wat dé plek voor hen is, goede kans dat ze antwoorden: Burnside. De Deventer winkel en indoor skatebaan zijn beroemd.
lees verder

Het wordt tijd voor een kopje 'Deventer'. Hieronder nog twee nieuwe teksten die ik schreef voor Deventer Wat anders. Eén over de succesvolle sloeproeivereniging en een over theater- en danswerkplaats de Rozenfabriek.
In volle vaart achteruit
Avontuurlijk, ruw en uitdagend. Zo kenmerkt Daventre Portu het sloeproeien. De sport gaat in Deventer pas het derde seizoen in, maar is ongekend populair. De vereniging groeide in twee jaar tijd van nul naar zestig leden. Veertig van hen bouwden zelf drie boten. En in landelijke wedstrijden laat de Deventer vereniging van zich horen. Een kwestie van kracht en karakter.
lees verder

Broedplaats voor dans en theater
Rakketakketakketak stampen acht paar schoenen op de vloer. Daarbij klinkt het schelle klappen van de handen en, nog net hoorbaar, de Spaanse gitaar en de cajón. Jorien Maters laat haar leerlingen zien dat je flamenco danst met heel je lijf. Het is donderdagavond in de Rozenfabriek. De plek waar Maters een broedplaats voor dans en theater van wil maken. Tot dusver heeft ze al verschillende theatergroepen, acrobatiektrainingen en buikdanslessen in huis, en af en toe een theaterkinderfeestje.
lees verder

Een klein sympathiek tijdschrift is Vakantiekriebels & vrije tijd. Hiervoor schreef ik een verhaal over voormalig Waddeneiland Wieringen als vakantiebestemming.
Wieringen
Geheim eiland

Onbekend maakt niet onbemind. Wieringen, voormalig eiland in de Waddenzee, is onontgonnen en authentiek. Wie er eens is geweest, keert weer. Een bestemming voor fijnproevers die een geheim kunnen bewaren.
lees verder

Als student liep ik stage bij DIT Reismanagement, een vakblad voor managers in de reiswereld. Ik schreef er onder meer drie thema-artikelen over chartervluchten vanaf de regionale luchthavens.
Steeds meer charters via regioluchthavens
Groeien met de rug tegen de muur

De vijf regionale luchthavens in Nederland groeien in rap tempo. Met name vakantievluchten vertrekken steeds vaker vanuit de regio. Dankzij óf ondanks het regeringsbeleid; wie het weet, mag het zeggen. Milieuminister Jan Pronk maakt de verwarring op gezette tijden groter, door het verkondigen van nieuwe uitgangspunten. Daardoor tasten de regionale luchthavens in het duister. Zij groeien met de rug tegen de muur, stevig geholpen door een oplopende economie.
lees verder
naar boven

wandelen

Voor
Vrouw in de Regio, een lokaal vrouwenblad in het gebied Deventer-Zutphen-Lochem, schreef ik een verhaal over een rondwandeling langs boerenbedrijven in de buurt van Voorst.
Boer zoekt wandelaar
Maar niet op zondag

In onze regio is veel en mooi te wandelen. Leuk daarbij is het wandelgidsje ‘Voetzoekers van Veluwe tot IJssel’. Informatief en vol kaartjes die aangeven waar het allemaal zo mooi is. Het is uitgegeven door een vereniging van agrariërs die je kunt bezoeken. En het mooie is: je stelt je eigen route samen. Verslag van een rondwandeling bij Voorst.
lees verder

Voor te voet, wandelkrant van Nederland, interviewde ik Jacques Wallage. De Groninger burgemeester vertelt enthousiast over zijn liefde voor wandelen.
Jacques Wallage de wandelaar
‘Als ik wandel, laat ik dat machientje thuis’

Een burgemeester die graag wandelt. Dat kan. Maar een burgemeester die de burgers in zijn gemeente uitnodigt voor een wandeling is bijzonder. Burgemeester van Groningen Jacques Wallage, voormalig staatssecretaris en ex-fractievoorzitter van de PvdA, is een wandelliefhebber. Liefst buiten met de hond, maar ook met zijn ‘stadjers’. ‘Wandelen brengt je terug tot de menselijke maat’, vindt hij.
lees verder

Wandelkrant te voet, beoordeelt maandelijks een pleisterplaats in de rubriek 'koffie met melk'. Voor een winternummer bezocht ik Herberg Molecaten in Hattem. Leuk werk: schrijven over eten en drinken.
Koffie met melk
Herberg Molecaten

Langs Nederlandse wandelroutes zijn vele pleisterplaatsen te vinden. Herbergen met roodwit geblokte kleedjes op de tafel, waar de tweede kop koffie gratis is. Of chique restaurants waar de ober u de keuze biedt uit honderd verschillende soorten theezakjes. 'te voet' beoordeelt pleisterplaatsen voor wandelaars. In elk nummer van de krant testen we een horecagelegenheid, beoordelen ter plekke de kwaliteit van de koffie of thee, geven een algemeen waarderingscijfer en bekijken wat voor wandelmogelijkheden er in de omgeving zijn. Dit keer: hotel-restaurant Herberg Molecaten.
lees verder
naar boven

Alweer voor te voet en erg leuk om te doen: portretten schrijven voor de rubriek Wandelcoryfeeën op de wandelsportpagina. Totnogtoe twee, maar er volgen meer.
Wandelcoryfeeën (6)
Record op Elfstedentocht

Nederland wandelsportland kent legio coryfeeën. Wandelaars die door de jaren heen hun voetsporen hebben verdiend. ‘te voet’ maakt een serie portretten van een aantal van die coryfeeën. Dit keer Gooitzen Ykema (68 jaar) uit Sneek, die dit jaar voor de zevenenveertigste keer de Elfstedentocht meewandelt in 49 jaar. Met wandelcollega’s van de Lange Afstand Tippelaars (LAT) en later de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) loopt hij wekelijks lange afstanden voor de gezelligheid en de natuur. Zeven kilometer per uur, maar zonder haast.
lees verder

en
Wandelcoryfeeën (7)
Warm hart voor wandelsport

Nederland wandelsportland kent legio coryfeeën. Wandelaars die door de jaren heen hun voetsporen hebben verdiend. ‘te voet’ maakt een serie portretten van een aantal van die coryfeeën. In deze aflevering Henk Masselink (64 jaar), routemaker van de Apeldoornse Vierdaagse en diverse andere tochten, organisator van verschillende wandeltochten, lid van twee commissies en een comité, voorzitter van de wandelcommissie en de commissie wandelpaden van de Oostelijke Wandelsport Bond (OWB) en vice-voorzitter van de OWB. En wandelaar, met 34.000 kilometer op de teller.
lees verder
naar boven

ruimtelijke ontwikkeling & architectuur

ROM is een vakblad over ruimtelijke ontwikkeling. Een van mijn bijdragen hieraan gaat over de Nederlandse badplaats. Het is een thema, bestaand uit drie artikelen.
De Nederlandse badplaats vraagt om kwaliteit
De Nederlandse badplaats zit klem. Zeespiegelstijging, natuurbescherming en buurgemeenten maken hun uitbreidingskansen nihil. De belevingswaarde van de badplaatsen bestaat veelal uit verouderde boulevards en platte pret. Badgasten die dat voor gezien houden, gaan naar de Oostzeekust. Voor mooi weer kiezen ze Turkije. De Nederlandse badplaats is hard toe aan kwaliteitsverbetering. Ruimtelijke ontwikkelaars zien kansen in toekomstige veiligheidsmaatregelen. Economische Zaken doet een pilot om knelpunten weg te nemen.
lees verder

Op de rand van journalistiek en tekstschrijven: een opdracht van het ministerie van VROM. Beschrijf een wandeling door een achterstandbuurt en belicht de mooie kanten ervan. Voor VROM.NL.
Lokale trots
Malburgen is de eerste uitbreiding van Arnhem ten zuiden van de Rijn. Na de oorlog werd er snel en veel gebouwd. Nu ondergaat de wijk een groots stadsvernieuwingsplan. Vanaf CS voeren buslijnen 6, 20, 31, 32 en 33 langs het De Monchyplein. Stap hier uit en loop een stukje terug om Hotel Zuid heen, oude glorie uit de jaren dertig.
lees verder


En nog een.
Lokale trots
Wie station Amersfoort aan de noordzijde verlaat, komt in het Soesterkwartier. In een gebied met landhuizen en boerderijen ontstond begin twintigste eeuw deze wijk voor (spoor)arbeiders. Loop rechts langs de nieuwbouw, linksaf en weer linksaf de Soesterweg in. Vlak voor de Joodse begraafplaats ligt volkscafé De Gooijer.
lees verder
naar boven

Een glossy over Deventer. Dat was Dynamisch Deventer. Ik schreef hiervoor artikelen over architectuur, waaronder deze.
Miniatuur
Maquettes in het ontwerpproces

De nieuwbouw op het Baker-terrein en het Lamme van Dieseplein, de toren bij de KwikFit, de drukkerij van Thieme. Het zijn bekende voorbeelden van ontwerpen van I’M Architecten in Deventer. Gebouwen die in het brein ontstaan. Ideeën, geschetst en in klein model uitgevoerd, om vervolgens doorgerekend, getekend en gebouwd te worden. Welke rol spelen maquettes daarbij?
lees verder

arbeidsmarkt

Flexmarkt is het vakblad voor de flexbranche. Het gaat over uitzenden, detacheren en payrollen. Een van mijn bijdragen hieraan gaat over wel of geen ISO 9001.
ISO 9001? Als klanten erom vragen
Hoe laat je zien, dat je je zaakjes op orde hebt? Regel je dat zelf of wil je daarvoor een internationaal keurmerk? De flexbranche reageert verdeeld. Grote en kleine organisaties hebben ISO 9001 of juist niet. Het totaalbeeld van de flexbranche is ondoorzichtig.
lees verder

Nog een artikel voor Flexmarkt. Over toenemende samenwerking tussen opleidingsinstellingen en flexbranche.
Vakopleiding of verkapte werving?
Nu het beroepsonderwijs meer dan ooit op zoek is naar samenwerking met het werkveld, laten uitzendorganisaties zich graag verleiden. De vraag naar intercedenten is groot en het verloop is bekend. Of het nu mbo is of hbo of het nieuwe niveau van associate degree (Ad) ertussenin. Zelfs opleidingsinstituut ARTRA doet aan de samenwerkingsdrift mee.
lees verder


De Ondernemer is een regionale uitgave van Wegener Dagbladen voor ondernemers. In het themanummer over de arbeidsmarkt verscheen dit artikel van mijn hand.
Flexibel werken, werkt dat?
Deeltijdwerk en inhuurkrachten, flexibele werktijden en flexplekken, zorgverlof en calamiteitenverlof. De flexibilisering van de arbeidsmarkt gaat steeds verder. Veel lijkt in het belang van de werknemer. Niet vreemd als hij werk en privé wil combineren. Maar al die flexibiliteit maakt het er niet eenvoudiger op. Werkgevers hebben zo hun eigen ervaringen met flexibel werken. Die overigens van elkaar verschillen.
lees verder

naar boven

diversen

Geen nieuw artikel, maar wel mooi: mijn verhaal over kunstenaar Gaudí. Dit schreef ik in 2002 voor verenigingsblad
Arts & Auto.
Eerbetoon aan Gaudí
Totaalkunstenaar, rationalist en mysticus

Een internationaal jaar ter ere van zijn 150ste geboortejaar: die eer valt architect Antoni Gaudí te beurt. De stad waar hij in zijn werk voortleeft, herdenkt de man en zijn bouwwerken in exposities, lezingen, congressen en cursussen. In Nederland verschijnt de vertaling van zijn biografie en wordt in het stadhuis in Den Haag een tentoonstelling gehouden over de logica in zijn werk. Gaudí is een totaalkunstenaar, rationalist en mysticus.
lees verder

Sales Management is een vakblad voor verkopers. Emoties spelen in hun werk een belanrijke rol. Hierover schreef ik onderstaand artikel.
Verkopen op gevoel
Klanten kopen van mensen die ze aardig vinden. Om bij een koper de juiste snaar te raken, moet een verkoper inspelen op de emoties van de klant. Emoties zijn de trigger voor gevoelens. Intelligent omgaan met emoties betreft daarom niet alleen de eigen emoties, maar ook die van de ander. Gelukkig zijn emoties aanstekelijk.
lees verder

naar boven

Meer voorbeeldteksten per onderwerp en tekstsoort zet ik binnenkort in een overzicht.
    LINKS

 NIEUW

 CONTACT

 COPYRIGHT
 
 
home